Banul muncit

Joi, 10 iunie 2010, 21:59 Lasă un comentariu Go to comments

Trăia odată un om tare harnic, pe nume Petcu. Avea Petcu şi un fecior, care se numea Iliuţă. Cât era ziua de mare, Iliuţă nu ştia altceva să facă decât să doarmă. Într-o zi, Petcu l-a chemat pe Iliuţă şi i-a zis: –De mâine să mergi la lucru şi să nu te întorci până nu ai să câştigi un galben. A plecat Iliuţă. S-a făcut că munceşte un timp. Apoi i-a cerut mamei sale un galben. –Iată, tată, banul muncit! Părintele a luat banul şi l-a aruncat în foc spunând: –Acesta nu e ban câştigat de tine! A plecat Iliuţă. Era trist că îşi necăjise părinţii. S-a apucat de muncă. Pe la sfârşitul lunii se întoarce acasă. –Te uită, tată! zice Iliuţă, şi îi întinde un galben cu zimţii noi. Tata îl cântăreşte în palmă şi îl azvârle în foc. –Nu, tată, începu să strige Iliuţă, nu-l arunca! E galben muncit! Se repede cu mâinile în flăcări, se frige, dar scoate galbenul. Se luminează faţa tatălui. – Vezi, Iliuţă?Aşa e banul muncit. Il preţuieşti cu adevărat!

-Alexandru Mitru

Nu ma indoiesc ca presedintele n-are nevoie de salariu asa cum nici ospatarii din circiumile de lux n-au, si unul si ceilalti traind din alti bani, nu dintr-un pirlit de salariu pe care-l pot da oricind de pomana. Unora e bine sa le dai tu, de bunavoie, ca sa nu te trezesti cu muci in ciorba, celalalt si-i ia cu japca depasind de doua ori zeciuiala pentru care s-au rasculat iobagi pe meleagurile astea. Da, niste tarani prosti care n-aveau toti scoala cit doar unul dintre profesorii care le-au mostenit jugurile la care trag incapabili de a fi altceva decit niste sclavi fricosi.

Reclame
 1. Joi, 10 iunie 2010, 23:59 la 23:59

  bai Dorele, astia daca-si iau salariile nu-i bine, ca lumea sufera si ei huzuresc. Daca nu-l iau, iar nu-i bine, ca urla toti ciutacii „uite, dom’ne, n-au nevoie” si toti dorelii „uite, dom’ne, nu-s munciti”.

  PS: Nu-i plang, departe de mine gandul de a apara un asa gest populist, dar oricum ar da-o e rau.

 2. Vineri, 11 iunie 2010, 06:51 la 6:51

  Cred ca asocierea de nume mai mult demoleaza decit onoreaza dar n-o sa dau in unicul meu cititor fidel 😛

  Liviule, pentru mine treaba e clara: daca muncesc fara bani 6 luni pot munci si 4 ani, din declaratiile lor de avere oricum se vede, vorba presedintelui, ca pot trai ceva secole fara. Pun pariu pe ce vrei ca va fi aceeasi inghesuiala la condus „pentru binele tarii”, desigur.

 1. Luni, 4 noiembrie 2013, 19:51 la 19:51

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: